InloggenStatistieken

Leden : 4
Artikelen : 122
Artikelen bekeken hits : 285704
Turnen Dames Print

Turnen Meisjes
groepsfoto_turnsters_2011_s
Geschiedenis

Turnen is zo oud als de mensheid zelf. Het waren de Oude Grieken die als eerste wedstrijden gingen organiseren en dus regels moesten verzinnen. Uit die tijd stamt ook het paard, een turntoestel dat nog steeds gebruikt wordt. De Grieken gebruikten een houten paard om hun soldaten te leren snel op en af te stijgen.Toen de invloed van de Grieken afnam, werd ook de gymnastiek (gymnasium = oefenruimte) snel vergeten. Pas in het begin van de 18e eeuw kwam het turnen in Duitsland. Men "turnde" met en zonder toestellen. De bedenker van het turnen zoals wij het kennen: "turnvader" Friederich Ludwig Jahn ontwierp zelf (op postpapier) de oefeningen. Hij vond kracht en behendigheid het belangrijkste. In Berlijn opende hij in 1811 zijn eerste turnschool, waar les werd gegeven in de buitenlucht.In 1819 werd het verboden om buiten te turnen, men vond het onzedelijk. Dat komt omdat de mannen voor die tijd wel erg weinig kleren aanhadden. Tot 1842, toen mocht het wel weer buiten. Doordat er dus een periode veel binnen werd geturnd, werden toen al de toestellen bedacht, die wij nog steeds gebruiken in het turnen.
In 1881 nodigde de Belg Nicholas J. Cuperus diverse landen van Europa uit om samen met de belgen een demonstratie te geven op het Belgische gymnastische festival. Dit waren geen wedstrijden. Hier richtte men toen het FEG op (federation european gymnastics), die in 1921 omgedoopt werd tot FIG (federation international gymnastics). In het laatste deel van de 18e eeuw werd turnen pas echt populair, voor een groot deel doordat er toen een boek uitkwam waar in stond hoe het moest. Sinds 1896 is turnen een onderdeel van de Olympische Spelen. Eerst alleen voor mannen, maar vanaf 1928 ook voor vrouwen. Vanaf 1950 komen de beste turnsters uit Oost-Europa. Dat komt omdat als je een topper wilt worden in deze zware sport je 6 tot 8 uur per dag moet trainen. Dat kan alleen als de staat voor je eten en de rest zorgt. De supersterren kwamen meestal uit de Sovjet Unie of andere Oost Europese landen, tot in 1989 de muur viel. Andere landen kregen weer kansen. Dit bewees het Nederlandse damesteam in 2001 in Gent. Voor het eerst in de geschiedenis hadden 3 dames van het Nederlanse team zich geselecteerd voor de individuele finale: Rikst Valentijn, Gabrielle Wammes en Verona van der Leur mochten gaan strijden met 29 anderen. Ze behaalden de 5e plaats. Renske Endel haalde zilver op brug, achter Svetlana Khorkina.


Wedstrijdsport

Het damesturnen bestaat uit 4 onderdelen: sprong, balk, vloer en brug. De vloeroefening gebeurt op muziek,en mag maximaal anderhalve minuut duren. Bij elk onderdeel wordt een beoordeling door minimaal 2 juryleden toegekend.
De dames worden ingedeeld op leeftijd en niveau.

 

Sponsors

Banner